6 de novembre del 2008

Un procés contra la Història

"Fins que els lleons no tinguen els seus propis historiadors, les històries de cacera continuaran glorificant els caçadors"
Proverbi dels Ibo, poble de Nigèria

Podria parlar del debat d'aquest matí amb el Rector i de la seua retòrica magistral; podria comentar la cara amagada del procés, amb tots els lobbies i organitzacions empresarials que l'impulsen; podria parlar del debat (necessari d'altra banda) sobre si realment existeix una elitització de l'educació o si, com pensem molts, es tracta d'elititzar determinats coneixements; podria discutir sobre per què no hem de demanar més beques a fons perdut i sí l'abolició de les taxes; podria comentar que la Universitat no es privatitza (en termes de titularitat), sinó que es mercantilitza; o podria enxarxar-me en la qüestió de per què hem coordinar tots els col·lectius, assemblees (de facultat i d'afinitat política), etc. en la lluita per la Universitat pública... però ara mateix no ho faré. Com diu Arnau, ens hem de prendre les coses amb filosofia.

Però del que sí que volia escriure des de fa un temps era d'una altra cosa. M'estic referint a la qüestió de l'homogeneïtzació cultural que afecta a tots els nivells a l'educació superior, tant a nivell lingüístic com a nivell dels continguts curriculars.

El cas més clar, o el que millor puc conèixer jo, és el de l'actual Llicenciatura d'Història, que en convertir-se en Grau discrimina completament la Història del País Valencià. En l'actual pla d'estudis, pràcticament tot el tercer curs de la carrera està dedicat a la nostra història i a més els estudiants poden cursar algunes optatives d'història territorial molt interessants, com Corona d'Aragó o Claus Actuals del País Valencià.

Amb el procés de Bolonya, eixe innocent procés de Bolonya que tant s'estima l'equip rectoral, el pla d'estudis canvia radicalment i acorrala per complet la Història del País Valencià, reduint-la a una mísera assignatura de 6 crèdits, on es pretén explicar (o autoaprendre... ja no sé exactament que volen!) la història dels valencians "des de la Vall Torta fins a Camps" (com diria Miquel).

Per sort un grup d'estudiants, companys i companyes del SEPC d'Història, han donat la veu d'alarma i han sabut coordinar-se amb altres professors i investigadors per denunciar aquest atac directe contra la nostra identitat. Amb aquestes línies simplement volia felicitar-los (no cal dir noms, elles i ells ja saben qui són) per la feina que estan fent en aquest sentit i per la que fan amb altres estudiants a l'Assemblea de la seua facultat.

Aprofite i penje l'article sobre el tema que acabe d'escriure per a L'Accent:

13 comentaris:

aurora ha dit...

Donc sí, company, ja tocava!

Víctor ha dit...

Contra la història, un model que intenta aconseguir pensament únic, on el que importa és consumir i no aprendre. La reflexió del principi molt bona, tot i que hagueres pogut seguir que ja saps que m'agrada el que escrius xd

Se vexem!

Víctor ha dit...

AH! I l'article amb la teva línea, clar i concís. Ja t'ho vaig dir l'altre dia!

anmorsigol ha dit...

iep! aci va el video sobre lo de bolonya...

http://www.youtube.com/watch?v=k-qGlCopvbI

salut!

Andrés ha dit...

ieps, molt bon vídeo! UN treball excelent! Per al pròxim avisa i si vols et puc ajudar a fer el guió, tindria alguna sugerència.

Ens vegem a les assemblees i al carrer!

Au ha dit...

Gràcies per la teua felicitació sincera! Jo també et vull donar les gràcies per poder aprendre cada dia alguna cosa amb tu!

P.D: Avore si m´adereixes al teu blog!

.unratoliunau.blogspot.com

anmorsigol ha dit...

val..
de fet si que volia seguir gravant i ampliar el tema (això esta fet amb presses i dos dies...) realment no tenia massa idea de lo de bolonya fins fa poc..aixi que gràcies per l'oferiment

salut!!

el tio pep de l'horta ha dit...

iep crack!

tens tota la raó.

PD: a vore si endevines qui sóc! xD

Anònim ha dit...

Molt gran xic! I l'article molt bo!

Jo no se que va a passar amb l'ensenyament... però cada vegada anem a pitjor...

Per cert, m'ha agradat moltíssim el Proverbi dels Ibo, no l'havia llegit mai! ;)

Espai Alemany ha dit...

No em sorprén que ens les donen per totes bandes i està molt bé com s'ho esteu montant a les universitats. Ho teniu molt clar i això és important. Seguiu així i tot tindrà els seus fruits.

Anònim ha dit...

Ja vaig dir-te que tenia bloc, Andrés... ^^

Xic, els teus articles són genials... M'encanta que escrigues amb eixa seguretat en les coses, sense divagar. Tu ja aprengueres l'art d'utilitzar la llengua com a eina de lluita.

Un beset, coordinador d'Educació!

:)

Anònim ha dit...

Hola Andrés!

Res, que m'he posat a visitar blogs i estic trobant-vos a tots...

Sóc Maria, de Químiques, també anomenada MariQu després d'ahir.

Escrius de conya, m'encanta. Et seguiré!!

Vinga, un beset!
Salut!

Andrés ha dit...

Ieps, gràcies a totes i a tots per comentar, alguns/es sou uns exagerats!

"Tio pep de l'horta"... tinc una lleugera sospita sobre la teua identitat... hehe