15 de setembre del 2008

Onze onzes de setembre

11 de setembre de 1185. Constantinoble (Imperi Bizantí)

Esteban Hagiochristophorites, mà dreta de l’emperador Andrònic I Comnè, fou assassinat per Issac Ángel (noble insignificant i futur Isaac II Àngel) quan aquest es defensava d’un atac del govern bizantí justificat per haver-se rebel·lat un any abans a Bitinia.
Isaac va demanar refugi a l’Esglèsia de Santa Sofia, des d’on va cridar a la revolta contra Andrònic amb aquestes paraules: “Per què temem? Per què estem obeint? Nosaltres som molts, i ell és un només. El nostre aguant és l'únic vincle de la nostra servitud”


11 de setembre de 1297. Stirling (Escòcia)

Important victòria dels escocesos a la batalla del pont de Stirling, emmarcada en la Guerra de la Independència d’Escòcia contra la invasió anglesa. Amb aquest episodi, en el que destaquen les figueres de William Walace i Andrew Moray, comença un curt període de recuperació de territoris escocesos ocupats pels anglesos, arribant fins i tot a invadir Newcastle, ja fora de les seues fronteres.


11 de setembre de 1541. Santiago del Nuevo Extremo (Xile)

Deu mil indis maputxes, dirigits pel seu cabdill Michimalonco, assalten aquesta nova ciutat, ocupada pels colonitzadors castellans. El cronista de Burgos Jernónimo de Vivar (coetani als fets) conta que “los indios penetraron sin dificultad en la ciudad y que llevaban fuego en ollas, que propagaron en las casas”, però que finalment els 45 castellans que guardaven la plaça guanyaren la batalla. Un altre cronista de Índies, Pedro Mariño de Lobera, deia de Michimalanco que era “de buena estatura, muy fornido y animoso; tenía el rostro alegre, y agraciado tanto que aun a los mesmos españoles era amable


11 de setembre de 1609. València (Regne de València, Corona d’Aragó)

Felip II decreta l’expulsió dels moriscos del Regne de València, que representaven aproximadament un 33% de la població. Amb aquesta ordre s’inicia un procés de deportació que tindrà fortes conseqüències al nostres país (despoblament, abandó de terres,...). A més, el repoblament posterior dóna lloc a l’actual divisió lingüística (interior/costa) que existeix al País Valencià.


11 de setembre de 1714. Barcelona (Catalunya, Corona d’Aragó)
(el nostre)

Després de 14 mesos de setge Barcelona és ocupada per les tropes borbòniques, guiades pel Duc de Berwik. La població de la ciutat, a la que s’havien sumat persones de tota la Corona, va resistir heroicament fins que finalment va signar la capitulació. Aquesta fita és una de les més importants de la Guerra de Successió, que va suposar l’ocupació militar de la Corona d’Aragó, la supressió de l’autogovern i la substitució de les nostres lleis i institucions per les de la Corona de Castella.


11 de setembre de 1847. Pittsburgh (Pensilvània, Estats Units d’Amèrica)
(el friki)

A un bar de Pittsburgh el cantautor nordamericà Stephen Fosterva toca per primera vegada en públic la seua cançó més famosa, Oh Sussanna. Una melodia que ha generat beneficis astronòmics a molts editors. Ell va rebre solament 100$.


11 de setembre de 1888. Asunción (Paraguai)

Mor el polític i mestre argentí Domingo Faustino Sarmiento. President de la República Argentina entre 1868 i 1874, va destacar com a pedagog i per la seua preocupació i dedicació per un ensenyament més públic. 55 anys després, un altre 11 de setembre, la Primera Conferència de Ministres i Directors d’Educació de les Repúbliques Americanes va triar aquesta data com a “Día panamericano del maestro”.


11 de setembre de 1898. Ginebra (Suïssa)

L’anarquistà italià Luigi Lucheni assassina d’una ganivetada a Isabel de Wittelsbach, emperatriu d’Austria i reina d’Hongria, més coneguda com a Sissi Emperatriu. La intenció inicial del llibertari era atemptar contra Henri de Orleans, aspirant a rei de França, però va canviar de víctima perquè el seu objectiu de fons era assassinar un membre de l’alta aristocràcia per impactar l’opinió pública.


11 de setembre de 1906. Johannesburg (Índia)

Naix la Satyagraha durant un míting de Ghandi al Empire Theatre de la ciutat. Amb aquest paraula el lider indi definia la seua teoria de la no-violència, una resistència pacífica que defensarà en les seues campanyes al Moviment de Independència Indi i també durant la seua lluita a Sud-àfrica.


11 de setembre de 1973. Santiago de Xile (Xile)

Comença el cop d’Estat contra el govern de Salvador Allende. Després de tres anys de la Unitat Popular, l’exercit, dirigit per Pinochet i recolzat per la CIA, va bombardejar el Palau de la Moneda, des d’on el president va emetre el seu últim discurs i més tard es va suïcidar. Aquest fet va donar pas a una forta dictadura militar que va violar sistemàticament els drets humans, provocant 3.000 assassinats, 35.000 torturats, més de 1.000 desapareguts i 200.000 exiliats.


11 de setembre de 1998. Miami (Estats Units d’Amèrica)

René, Antonio, Fernando, Gerardo i Ramón. Cinc joves cubans que treballaven a Miami per evitar atemptats terroristes contra el seu país foren detinguts pel FBI acusats d’espionatge. Deu anys després continuen empresonats, però un fort moviment internacional reclama la seua innocència i el seu alliberament.
nota I: no el vaig poder penjar el dia 11 (estava a Girona).
nota II: ja sé que el nostre 11S es mereixia a un post sencer.

10 comentaris:

Anònim ha dit...

nano, quin mestre de 'post'. Això ho has trobat a algun lloc o ha estat recopilació teva? Per cert, el millor el d'Oh Susanna, descarat!

Andrés ha dit...

Iee, moltes gràcies. La recopilació és meua. Tenia 7 ja pensats i els altres quatre els he buscat per arribar fins a onze. Però sincerament, sense voler llevar-me mèrits..., si tries qualsevol data i investigues un poquet per internet i quatre llibres sempre trobes coses interessants, simplement s'ha de saber buscar l'any apropiat. Tot i això s'ha de reconèixer que l'11 de setembre dona molt de si, al final m'eixien més d'onze històries i he tingut que descartar algunes!

Brey ha dit...

Jo sabia la de Salvador Allende, però res més... En el el canal de l'Flog van estar tot el dia posant-ho, i tapant les estelades, es veu que els Xilens tenien ganes de protagonisme... xD

Bon treball de recerca, i espere que t'ho passares molt be a Girona, si haguereu avisat en temps.

Víctor ha dit...

No sabia jo que a Pittsburgh s'estrenava el de OH Susana! jeje que bo! xd

és interessant veure quantes coses han passat en un dia arreu dels anys. Bona recopilació!

Anònim ha dit...

Andrew! Onze històries precioses. Et recomane buscar un fil d'unió entre totes i ja tens la teua novel·la :p

Quim ha dit...

Molt bon escrit xiquet, moltes d'aquestes efemèrides no les coneixia. Seria graciós que algun 25 d'abril tots cantàrem el grandola vila morena, no?

Salut.

Paco ha dit...

Gran post.

Anònim ha dit...

Hala!
I jo que només en coneixia "el nostre" i el Cop d'Estat de Pinochet...
I que "si investigues un poquet per internet i quatre llibres sempre trobes coses interessants", diu. xD

Gran Onze de Setembre. :D

Anònim ha dit...

L'únic que em sabie a a banda del nostre és el de les torres bessones i va i no el poses... aiaiai! Però bé, preferisc el de Oh! Susanna hehe

Gran post!

Bloc d'Art- Avantguardes- ha dit...

Ara per acabar de fer-ho rodo t'haurien de deixar 11 comentaris jejej!!!
Molt molt interessant pequeño gran historiador!!!
T'he n'has deixat algún que altre prò clar triar que dir en una dataon casualment es van donar tantes coses era complicat jejej, no sabia totes ehhh!!!! MOlt rebé per aquesta magistral lliçó cap a totes i en especial m'ha encantat l'apartat friqui..jejje una curiositat innegable!!! Un besooot guapo